SVT svajar – vilka sajter ska blockeras?

svt

SVT svarar nu på kritiken att man står bakom stämningen av Bredbandsbolaget i Stockholms Tingsrätt. Man skriver i sitt inlägg:

Målet i Stockholms tingsrätt handlar om att försöka klarlägga vilket ansvar en internet service provider, ISP, har för den olagliga verksamheten som pågår inom ramen för de sålda tjänsterna.

Vad tycker då SVT? Det svarar man tyvärr inte på. Jag skulle gärna vilja veta om SVT tycker att en ISP har ett ansvar för den trafik man förmedlar i de sålda tjänsterna, eller inte, oavsett om den är laglig eller olaglig. 

Men visst, man försöker ändå göra det lite tydligare längre ner i texten:

Det är inte telekomoperatörerna som ska granska och avgöra vilket innehåll som är lagligt eller olagligt, däremot bör man kunna blockera sådant innehåll som av samhället i domstol befunnits olagligt.

Vad menar man egentligen med ”blockera sådant innehåll”? Stämningen handlar inte om att blockera något särskilt innehåll, stämningen handlar om att Upphovsrättsindustrin har stämt Bredbandsbolaget för att de tillåter trafik till vissa webbadresser, i det här fallet thepiratebay.se och swefilmer.se. Upphovsrättsindustrin menar att Bredbandsbolaget gör sig skyldiga till medhjälp till upphovsrättsbrott genom att man tillåter denna trafik. Det finns ingen dom där innehållet på thepiratebay.se förklarats olagligt. Det innehåll jag gissar att man refererar till är piratkopierade filmer, musik eller TV-serier, men det innehållet är ju inte samlat på någon av dessa webbplatser, lika lite som det finns på Google eller andra söktjänster. Personerna som drev The Pirate Bay dömdes visserligen till medhjälp till upphovsrättsbrott (vilket jag personligen tyckte var ett felaktivt domslut) men att du försöka döma Bredbandsbolaget till medhjälp till medhjälp till upphovsrättsbrott känns något långsökt.

Sedan är jag inte så säker på att allt ”innehåll” som finns på The Pirate Bay eller Swefilmer är ”olagligt innehåll”, om det nu är det man menar. Men det är ju inte det domstolen ska pröva, domstolen ska pröva om hela sajten ska blockeras. Återigen, jag förstår inte vad SVT menar.

Skrivningen ”samhället i domstol” är också märklig. Jag är inte alls så säker på att samhället tycker det är OK att Bredbandsbolaget ska tvingas blockera vissa adresser, även om domstolen skulle fälla den domen.

Vill SVT att svenska domstolar ska få avgöra vilka sajter eller hemsidor som bredbandsleverantörerna ska få skicka trafik till eller vill man ha ett öppet och fritt internet – utan att nätförmedlarna bestämmer innehållet – det som brukar kalla nätneutralitet?

Sedan är det lite tråkigt att SVT drar den gamla vanliga valsen:

Den svenska mediebranschen har under många år försökt komma tillrätta med att upphovsmän, artister och medieaktörer inte får den ersättning de har rätt till. De får inte betalt för sitt arbete eftersom deras verk stjäls.

För det första: Verken stjäls inte. De kopieras. Det är faktiskt inte samma sak. För det andra: Här kunde ju SVT göra betydligt mer. Visst, man har öppnat upp tjänster som ”Öppet arkiv” och lägger ut mycket på SVT Play – men fortfarande med gamla mossiga upphovsrättsregler som stoppar en nödvändig utveckling. Här kunde SVT sätta ner foten: Vi köper bara program vars upphovsrätt är moderniserad, typ Creative Commons eller liknande. Men det gör man inte. Bara för att ta ett exempel: Ingen av de nya dramaserier som SVT producerar (eller är med och producerar) den senaste tiden går att se utanför Sverige.

I en global värld där Internet inte bryr sig om fysiska landgränser är det nog inte så konstigt att någon spelar in dessa program och lägger ut dom på en annan sajt så att fler kan se programmet. Är det verkligen stöld, SVT?

 

Läs andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,