Hundfjället vs Branäs

IMG_0196

Gondolen i Branäs.

Efter många skidsemestrar med barnen i Branäs och inte lika många i Hundfjället (faktiskt bara en, men jag har ju varit här flera gånger innan barnen) så tänkte jag att det var dags för en jämförelse. Både ur ett ”vuxet” perspektiv men framförallt hur ställena skiljer sig åt när det gäller att skidsemestra med barn. På ett traditionellt sätt har jag naturligtvis delat in min jämförelse i olika kategorier.

Hundfjallet

Hundfjällstorget.

Boende

Vinnare: Branäs

Svårt att jämföra. På båda ställena kan man bo i en stuga precis vid pisten eller hyra en ett betydligt billigare boende en bit bort. Det finns boenden för alla prisklasser och smaker, stugor, hotell och lägenheter. Som alltid spelar det stor roll när du vill åka hit, sportlov, påsklov och helger är alltid dyrare. Men du kan ha tur att hitta ett billigt boende om du åker udda veckor, vilket också är skönt eftersom det då inte är så mycket folk i backen. Branäs vinner dock kategorien av två skäl. Dels är incheckningen tidigare i stugorna/lägenheterna. Du kan få din stuga redan kl 14 och då hinner du åka ett par åk på eftermiddagen om du vill. Hundfjället öppnar incheckningen först kl 15. Incheckningen i Branäs sker genom ett kuvert som du hämtar upp i en stuga, i Hundfjället måste du stå i kö för en manuell hantering. Visserligen slipper du stiga ur bilen, men ändå. Det kan ta tid om många kommer samtidigt. Ett annat plus i Branäs är att de ordnar med RUT-avdrag för slutstädningen något som Hundfjället (Skistar) tydligen inte orkar administrera. Du betalar alltså bara hälften av städningen i Branäs vilket är en självklar lyx – det är så gött att bara lämna huset utan att slipper grovstäda.

Skiduthyrning

Vinnare: Branäs

Priserna på att hyra ett skidpaket till barnen skiljer sig inte så mycket åt men bokar du på nätet och ber om utkörning så har Branäs (hittills) alltid kört ut skidorna så de stått färdiga när vi kommit till stugan. Mycket smidigt! Är det något strul med storlek på hjälm och pjäxor, fixar man det naturligtvis lika enkelt i Branäs som i Hundfjället, men man har mer tid på sig i Branäs och hinner åka mer sidor (om man vill). En pluspoäng i Branäs är även att man enkelt låter utrustningen stå kvar i stugan när man åker hem, i Hundfjället behöver man själv ta med sig skidorna och tillbehör till uthyrningen innan man åker hem. Kan hända är Skistar mer noggrann att man inte ska lämna tillbaka sönderåkta grejer? Personalen i både Branäs och Hundfjället är proffsiga och hjälpsamma om man behöver byta något, men kön i skiduthyrningen i Skistarshopen vid skidskolan i Hundfjället kan till och från vara olidligt lång. Mer personal under högsäsong vore bra!

Skidåkning

Vinnare: Hundfjället

Om det bara vore för barnen kanske Branäs skulle vinna, men det gäller ju att det finns backar för både stora och små. Och det finns det flest av i Hundfjället. Variationen är betydligt bättre, ta bara en sån sak som att du Branäs alltid måste ta Gondolen upp när åkt ner till byn, i Hundfjället kan du välja – E8 (stolslift), Barnliftarna (knapplift) eller Långliftarna (ankarlift) när du är nere i ”centrum” och med alla dessa liftar kommer du princip upp till toppen. Det blir sällan långtråkigt betydligt mindre sårbart, eftersom stannar Gondolen så kommer du inte upp till toppen (inte ens med de nya liftarna i Branäs). Idag var t ex stolliften E8 stängd på grund av blåsten, men det gick ju bra ändå, vi kom upp ändå även om det tog längre tid. Överlag är nog Branäs mer barnvänligt men det är faktiskt enklare att ner från toppen i Hundfjället med barn än i Branäs, eftersom du kan åka grön backe ända från toppen till dalen i Hundfjället. Sedan kanske inte alla vill åka stollift med de minsta barnen och då är ju Gondolen bättre. För de vuxna finns det bra mycket fler roliga backar i Hundfjället och man får heller inte glömma att du på samma liftkort kan åka till Tandådalen och få ännu fler backar där. Jag har inte gjort någon mätning men gissar att det blir betydligt mycket mer tid i liften i Branäs än det blir i Hundfjället. Ett plus i kanten för Branäs när det gäller den generösa kvällsskidåkningen – ända fram till klockan 19. Hundfjället har kvällsåkning till kl 18, men inte alla dagar. Då stänger man 16:30 vilket känns rysligt tidigt i slutet av säsongen då solen inte går ner förrän betydligt senare.

För barnen

Vinnare: Branäs

Björnbusar, varm saft i backen och gratis barnaktiviteter (inklusive barnpassning) gör att Branäs vinner denna kategori. Men Hundfjället ligger inte långt efter – Trollskogen blir snabbt barnens favorit och Valle-teatern är bra. Barnpassningen kostar 60 kr/timmen i Hundfjället men med fördelen att den kan ske både utomhus och inomhus, samt om man vill, genom barnvagnspassning. Smart! Men borde den inte ingå om man köpt liftkort? När det gäller liftkort så har Branäs valt en lösning med obligatoriskt keycard för alla barn (kostar att köpa men är sedan gratis att ladda) medan Hundfjället kör gratis men man kan skaffa kort om man vill.

Läs andra bloggar om: , , , ,