Miljöpartiet snurrar till det om upphovsrätt och fildelning

3469092_2048_1152

Lyssnade på Ekots lördagsintervju på promenaden med Lukas idag. Gäst var kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Det var länge sedan jag hörde en så lång intervju med ett statsråd, eller politiker för den delen heller, utan att det gavs ett enda rakt svar. I fråga efter fråga så svarade ministern att man ska invänta ”en utredning” och hon ville inte svara vad hon själv tyckte innan ”utredningen” var klar. Det gällde frågor om presstöd, moms, reklamskatt, TV-licensen, nytt filmavtal, public service. Ja, i princip ALLA frågor som Alice sysslar med.

Men en fråga svarade hon någorlunda tydligt på. Och det gällde laglig fildelning eller inte. Hon svarade snabbt att man måste bli bättre på att informera den yngre generationen att nedladdning är olagligt. Men när följdfrågan kom om att Miljöpartiet faktiskt vill legalisera fildelning för privat bruk blev det lite svettigare.

”Miljöpartiet anser att det ska vara lagligt att ladda ner upphovsrättsskyddat material för privat bruk.” skriver partiet på sin hemsida.

Men det är inget som Alice Bah Kuhnke står bakom:

– Upphovsrätten ska värnas och det finns inga diskussioner om att den skulle lättas. Vi måste säkerställa och arbeta för att olagligheter inte genomförs, säger hon.

De som la sin röst på Miljöpartiet för att de skulle arbeta för en reformerad och modern upphovsrätt har all rätt att vara besvikna efter detta tydliga besked.

Kan någon förklara hur man ska kunna värna en föråldrad upphovsrättslagstiftning samtidigt som man INTE jagar privatpersoner som laddar ner film eller musik? Det är en omöjlig ekvation. Antingen så ska polisen beivra alla brott eller så får man faktiskt ändra lagstiftningen. Att säga det som Miljöpartiet tydligen tycker nu – värna upphovsrätten men låt polisen slippa jaga fildelare – är en mycket märklig inställning.

HAX och Expressen skriver om detta också.

Läs andra bloggar om: , , , , , ,