Märkliga slutsatser om skatter utan analys

skatt20071

Jaha. Ytterligare en debattartikel som i princip kommer till slutsatsen att vi ska behålla ett av världens högsta skattetryck. Har vi inte hört det förut? Ingen nyhet i sig alltså, förutom att det framförs i en något ohelig allians mellan akademiker (Saco) och arbetare (LO).

Utan en enda ord som andas analys slår man snabbt fast att momsen måste vara 25 % på allt. Och att skatten på alla kapitalinkomster alltid måste vara 30 %. Som om inte det vore nog ska märkliga och orättfärdiga skatter som gåvo- och arvsskatt återinföras.

Varför? Skulle inte momsen istället kunna vara 20 %. Eller 15 %.

Jag vet att det förmodligen är något av en utopi, men tänk om seriösa samhällsdebattörer istället skulle kunna utgå ifrån vad staten ska eller måste kosta – och sedan föreslå lämpliga skattesatser för att bekosta dessa utgifter.

Och sedan skapa ett vettigt skattesystem som folk förstår.

Läs andra bloggar om: , , ,