Filmbranschen måste hitta sitt eget Spotify

streaming1

Det är nog tyvärr så att stora delar av filmbranschen inte begriper att de måste utveckla sin affärsmodell om de vill överleva. Branschen är i kris ropar de, och tror att man löser den krisen genom att blockera/stänga ner delar av internet eftersom en vanlig svensk film kostar 30 miljoner att producera.

De lever i sin gamla 90-tals bubbla där de tror att folk är beredda att betala runt 100 spänn för att först se en film på bio, sedan hyra samma film för en femtiolapp ett halvår senare och sedan till slut köpa samma film på DVD och sedan några år senare köpa om filmen på Blu-ray. Alternativ ladda ner filmen i ett helt slutet system där filmen absolut inte kan kopieras. Det är så sorgligt att de inte begriper att de gräver sin egen grav. Hade man frågat musikbranchen för tio år sedan hade de förmodligen också tyckt att Spotify var orealistisk…

Filmbranschen har haft många år på sig att hitta vettiga lösningar på nätet, men inte lyckats fullt ut. Orimliga rättighetsbegränsningar gör att de legala streamingtjänsterna mest bara tillhandahåller gamla filmer och serier. Många tjänster är dessutom tekniskt undermåliga. Detta samtidigt som t ex Swefilmer har tillhandahållit en enkel streaming, som enkelt kan ses på mobil och teve, snabbt och gratis. Visst, kvaliteten är ofta inte den bästa och undertexterna kanske inte alltid korrekta, men om alternativet är att inte titta alls, tja då har i alla fall jag hellre tittat fast det varit dåligt.

Tänk om filmbranschen försökt hitta smarta nya affärsmodeller istället för att jaga fildelare och försöka stänga ner olika sajter? Tänk om de istället arvoderat duktiga tekniker istället för svindyra jurister. Kanske hade vi haft ett Spotify för filmer och mindre piratproblem?

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=6221915

Läs andra bloggar om: ,