Sorglig analys om ubåtsaffären i #mattsonhelin

645@70

Ja, man hade ju kunnat hoppats att någon av herrarna Thomas Mattsson eller Jan Helin hade kunnat gjort en lite mer seriös analys eller åtminstone reflektion i sin senaste podd med anledning av ubåtsnyheten i Expressen i början av veckan.

Men av dessa förhoppningar blev det tyvärr inget. Jan Helin gjorde först en lång utläggning och ställde frågan om Expressen skulle låtit bli att publicera överhuvudtaget och avslutade (som vanligt) med att de som kritiserar publiceringar alltsom oftast gör det av ”okunskap” eller att man inte begriper sig på ett modernt nyhetsarbete. Tänk, så enkelt att avfärda all kritik på det sättet.

Helins långa utläggning kändes onödig eftersom debatten efter publicering inte handlat om att Expressen skulle låtit bli att publicera, utan om frågan om Expressen blev lurad att publicera en nyhet där viktiga fakta undanhölls alternativ att Expressen från början visste om att ubåten var 100 år gammal men ändå valde att vinkla det som att ubåten var modern. Jag tror de flesta, liksom jag själv, gjorde kopplingen till modern tid när vi fick en nyhetsflash med rubriken ”Främmande ubåt har hittats på svenskt vatten”. Och sedan var alla spekulationer igång. Hade man från början skrivit att ubåten var från 1916 hade det knappast blivit samma ståhej.

Frågan är alltså vad Expressen visste när man gjorde den första publiceringen. Visste man att då att det rörde sig om den gamla ubåten från 1916 eller inte? Jag har väldigt svårt att tro dykföretaget INTE från början visste vilken ubåt det rörde sig om. Jag menar, det är väl det första man kollar upp när man hittar ett vrak? Rimligtvis visste man alltså detta, och så valde man antingen att inte berätta hela historien för Expressen, eller så gjorde man det, men Expressen valde att inte berätta hela sanningen från början?

Detta är själva knäckfrågan om man nu ska gräva i om Expressen gjorde en rimlig publicering från början.

Sedan får Helin det att låta som att dykföretaget bara skulle lämna över uppgifter till Försvarsmakten när man i själva verket också sålde nyheten till Expressen, en affär ingen av de inblandade nu vill prata om.

Tyvärr får de viktiga frågorna inga svar i podden utan det blir mest en uppfordrande ”lektion” i hur nyhetsarbete fungerar och att de som inte begriper detta bara bör hålla tyst. Tråkigt med denna självgoda pompösa inställning utan tillstymmelse till självkritik i en i övrigt oftast spännande och intressant podd.

Läs andra bloggar om: , , , ,