Märkligt inlägg i debatten av Svegfors

2016-01-23

Mats Svegfors skriver ett debattinlägg i Aftonbladet där han tar sin kompis och tidigare styrelsekollega Margot Wallström i försvar.

Visst, man kan ha åsikter om hur grovt övertramp Wallström gjort när hon tog emot ett hyreskontrakt av Kommunal, men att som Svegfors kalla ”jakten på Wallström oanständig” är överdrivet och hans inlägg innehåller flera märkliga slutsatser.

Nej, det skulle inte vara mer korrumperande om ledande politiker köper lägenheter precis som alla andra. Att blanda in eventuella åtstramningar som t ex amorteringskrav och likt Svegfors få det att låta som att regeringen skulle låta bli att rösta för sådana regler därför att bostadspriserna då skulle sjunka och det skulle drabba de som köpt dyrt, är milt sagt långsökt. Amorteringskravet, som i sig är ytterst märklig och tvivelaktig lagstiftning, handlar främst om att minska lånen, inte att aktivt driva ner priser på bostadsrätterna. Här spekulerar Svegfors senare vidare i en intervju i SVT Nyheter att den viktigaste frågan för regeringen just nu är att driva ner priserna på bostäder. Ett mycket märkligt inlägg. Och när SVT skriver ”borgerligt försvar” är det dock bara Svegfors man menar. Ingen annan på den borgerliga sidan har, såvitt jag sett, på något sätt försvarat Wallströms agerande.

– En av de stora frågorna på regeringens dagordning är hur man ska få ned de överhettade bostadspriserna. Regeringsledamöter som investerat hela sin förmögenhet i en dyr lägenhet kommer då i ett mycket speciellt förhållande gentemot åtgärder som syftar till att driva ned värdet, säger Mats Svegfors till SVT Nyheter.

Alla som följer svensk inrikespolitik lite mer än vad Mats Svegfors verkar göra kan nog intyga att bostadspriserna knappast är högst upp på regeringens dagordning. Det är enkel marknadsekonomi. Utbudet är betydligt mindre än efterfrågan. Då ökar priserna. Inte ens de mest ivriga påhejarna av bolånetak, amorteringstak etc vågar väl påstå att syftet skulle vara att drastigt minska värdet?

Sedan skriver Svegfors att Wallström är kvinna och att det skulle vara därför hon jagas av media. Det är egentligen inte värt att kommentera, ingen annan seriös debattör har gjort någon liknande analys att Margot Wallström eller för den delen Annelie Nordström skulle ställas till svars på ett annat sätt beroende på de kön de har.

Men kanske är slutklämmen i Mats Svegfors inlägg det som förbryllar mest. Han skriver

Ett av de första beslut som Fredrik Reinfeldts regering fattade var att i praktiken avskaffa fastighetsskatten. Över en natt blev ett stort antal statsråd och riksdagsledamöter mångmiljonärer.

Allvarligt. Vad är det för trams? Det hus man köpt och betalat eller lånat till är väl värt lika mycket både före och efter fastighetsskattens avskaffande? Inte blev jag eller vi andra som äger småhus mångmiljonärer över en natt? Det enda som påverkats är att en djupt orättvis skatt avskaffats. Något som Svegfors verkar vara mycket ledsen över.

Men, man kan tydligen kalla sig borgerlig debattör utan att ha särskilt djupa borgerliga värderingar.

Läs andra bloggar om: , , , ,