Ett år med negativ styrränta

procenttecken-440x180-istock

Men fortsatt orimligt höga utlåningsräntor.

Så skulle jag vilja sammanfatta dagens räntebesked från Riksbanken när man sänkte styrräntan med 0,15 procentenheter ner till 0,50 %. Sedan är ju frågan hur mycket Riksbanken kan fortsätta sänka utan att det får allvarliga konsekvenser för inlåningsräntan. Hittills har inte bankerna börja ta betalt för att vi sätter in pengar, men det är nog bara en tidsfråga. Kanske är det därför man låter de officiella utlåningsräntorna ligga kring hela 2 %, för att ta igen det man förlorar på minusräntan?

Jag vet inte om Riksbankens strategi håller i längden. Nu har man kört ett år med negativ styrränta och inflationen har fortfarande inte rört sig uppåt i någon större utsträckning.

Men när det kommer till bankerna vinstmarginaler och de skyhöga utlåningsräntorna blir jag bekymrad. Här måste någonting göras. Jag vet inte om en bankskatt är den rätta medicinen eftersom den riskerar att slå mot bankerna kunder.

Men visst sticker det i ögonen när bankerna gör 80 miljarder i vinst (2015) i huvudsak genom att bibehålla vansinne räntemarginaler på bolån.