Att fälla regeringen är inte samma sak som nyval

3646948_2048_1152

Ekots undersökning visar att svenskarna inte vill ha ett extraval/nyval.

Det är helt rimligt. Nyval (eller extraval som det egentligen heter) är inget man ska syssla med i tid och otid. Det kostar pengar och är ingen lekstuga. Att Löfven gick ut och hotade med detta efter valet 2014 visar bara på hur oskicklig statsman han är.

Däremot kan man alltid fälla en regering eller att regeringen avgår självmant. Det är inget ovanligt. Då får Talmannen i uppgift att försöka hitta en ny regeringsbildare. Det skulle kunna vara Anna Kinberg Batra (M) som får frågan eller så får Stefan Löfven (S) en andra chans. Kanske med en renodlad S-regering.

Någon av de två får helt enkelt försöka skrapa ihop ett regeringsunderlag som håller i riksdagen. Det är inget konstigt med det.

Nyval är ingenting som regeringen ska ropa bara för att man är besviken för att inte får igenom sin budget. Då ska man istället avgå och låta Talmannen föreslå ny regeringsbildare.