Reflektioner efter terrordådet

Så här en dryg vecka efter terrordådet är det nog läge att dra lite slutsatser och se till så att de ansvariga politikerna tar sitt ansvar. Det är uppenbart att flera åtgärder behöver vidtas även om jag inte tycker att man ska ta förhastade beslut som riskerar att skapa andra problem.

Redan innan terrordådet så har det varit uppenbart ganska länge att utvisningarna av de som är illegalt uppehåller sig i vårt land inte fungerat som de ska. Politikerna har hellre velat prata om att se till att de ”papperslösa” ska få samma förmåner som de som har sina papper i ordning, har ett jobb och betalar skatt. Den tidigare offensiven från polisen som kallats ”Reva” och som hade ett tydligt syfte med fler inrikes gränskontroller måste naturligtvis återupptas snarast möjligt. Det är inte rimligt att polisens ärenden över illegala invandrare nu överstiger 12 000 individer. Har man fått ett negativt beslut ska man naturligtvis lämna landet snarast möjligt. Gör man inte det frivilligt så måste staten se till att det finns lämpliga sanktioner, det kan t ex handla om tillfälliga förvarplatser. Även tvångsutvisningar måste prövas i större utsträckning. Samtidigt måste polisen få resurser för att digitalisera ärendehanteringen kring utvisningar men också upprätta ett betydligt bättre samarbete med Migrationsverket och Säkerhetspolisen så man bättre kan hitta de individer som kan utgöra ett hot.

Sedan tycker jag att Stockholms stad behöver ta sig en rejäl funderare över hur de rent fysiskt och praktiskt kan skydda fotgängare på Drottninggatan. Att sätta upp rejäla skydd (som kan sänkas vid legitima transporter) borde naturligtvis vara en prioritet. Det där snacket om att skyddar man Drottninggatan bättre så ökar risken någon annanstans håller inte. Man måste naturligtvis göra en ordentlig riskanalys över hela stan och sedan rätta till de risker som man påträffar.

Mediernas ansvar för att publicera falska nyheter (icke bekräftade händelser) som t ex skottlossning vid Fridhemsplan eller att ”två-tre beväpnade personer hoppade ur lastbilen” behöver diskuteras mer ingående. Det räcker inte med den navelskådning som mediacheferna hittills ägnat sig åt där man i princip bara slår sig för bröstet och tycker man agerat helt rätt och istället skyller allt på de sociala medierna. Det är en viktig princip. Antingen publicerar man enbart bekräftade uppgifter eller så publicerar man rykten och sånt som inte är bekräftat. Visst, det är svårt, men även seriösa medier måste stå pall när det är kris och kaos. För vad händer annars?

Polisens insats är det många som berömt med rätta. Till och med Anna Kinberg Batra som krävt rikspolischefens avgång strax före jul sa nu i radion att hon har mycket starkt förtroende för polisen, och det lär väl omfatta Dan Eliasson också, som fick mycket strålkastarljus på sig under presskonferenserna. Samtidigt var det nog tyvärr mer tur än skicklighet att terroristen fångades. Av allt att döma var det nog meningen att han inte skulle överleva själv och att sedan få tag i honom via övervakningskameror (som T-centralen är full av) kan inte varit särskilt svårt. Mer anmärkningsvärt är det nog att den polispatrull som åkte på ett tips för att hitta honom åkte själva, utan förstärkning. Hade han gjort våldsamt motstånd så hade han förmodligen kommit undan eftersom polisen i andra sammanhang visat sig ha mycket stora problem att handskas med bråkstakar som inte sätter sig i polisbilen självmant. Eller så hade man skjutit och dödat honom och då hade det blivit ett öppet sår som inte kunnat läka med en normal rättsprocess.

Statsminister Löfven har fått bra betyg i uppförande och har väl i princip gjort det man förväntar sig av just en statsminister i sådana här lägen.

Och Miljöpartiet har gått från öppen invandring till att vilja sätta fotboja på illegala invandrare. Ja, hur ska detta sluta?

Läs andra bloggar om: ,