Lite kort om mig

Till vardags IT-chef på en statlig myndighet. Ibland på kvällarna dj på någon firmafest. Alltid pappa och sambo. Ständigt uppkopplad. Allt som oftast glad och positiv.

IMG_6646

Det jag skriver på den här hemsidan är mina personliga ord (vems skulle det annars vara?) och mina åsikter tillhör ingen annan än mig själv. Det är väl den vanliga disclaimern man behöver göra idag på sin hemsida eller i sociala medium så det inte blir några missuppfattningar att man uttalar sig i någon annans namn eller skriver yttrar åsikter som ens arbetsgivare inte håller med om.

Yttrandefriheten är otroligt viktig och får faktiskt stå över det allra mesta.

IMG_7067

Jag älskar mina barn och min sambo. Och internet. Kärleken till internet kom snabbt men visst var det krångligare förr. Jag minns i mitten av 90-talet då jag tvingades koppla upp sig med ett begagnat 14,4 kb/s modem som blev för varmt och när det blev för varmt så stängde det av sig. Då fick man vackert ringa upp igen. Jag några av er minns förmodligen hur det lät. Lite skillnad på hur man gör idag med andra ord.

Så fort det kommer någon ny app eller tjänst måste jag testa. En del fastnar jag för och andra faller snabbt i glömska. Det jag fastnar för vill jag gärna berätta för andra. Jag är hungrig på ny teknik vilket får min sambo att undra om jag arbetar på en elektronikaffär. Det skulle i och för sig vara både enklare och förmodligen billigare.

Rätten till det fria internet måste hela tiden försvaras. Vettskrämda politiker och livrädda upphovsrättslobbyister står hela tiden redo att vrida om nyckeln som ska släcka nätet omedelbart. Nu finns det ju ingen sådan nyckel men jag är övertygad om att det vore en önskad julklapp för många. När politiker pratar om att det är internetleverantörernas ”moraliska ansvar” att hålla ordning på Internet blir jag förtvivlad och undrar vad som är på väg att hända. Det är ungefär som när moraltanterna ville stänga ner ”Heta linjen” i mitten på 80-talet. Olika tekniker, men samma galna tankar om förbud. Moralpaniken måste hela tiden bekämpas.

Samtidigt som den nya tekniken är fantastisk är det svårt att förklara för min 8-åriga dotter eller 3,5 år gamla son att när vi åker till Åland kan vi plötsligt inte se alla barnprogram på SVT Play eller Öppet arkiv, bara för att ta ett exempel. Ska det behöva vara så att man måste installera en VPN-tjänst och lura systemet för att komma åt det materialet man kommer åt i Sverige bara för att man åker till Åland, som ju är nästan svenskt? Ja, tydligen.

Upphovsrätten måste moderniseras – eller dö ut. Allt material jag själv lägger upp här på sidan är fritt att använda, så länge det sker på lika villkor och mitt namn används. Så borde det vara överallt. Åtminstone för privat bruk då man inte har för avsikt att tjäna några pengar på det. Vi kan inte backa in i framtiden. Kopiering är bra, inte dåligt. Och det är definitivt inte stöld.

Jag gillar att ta bilder och göra filmer. Och det är naturligtvis ännu roligare om de får spridning på nätet. Jag älskar TV-serier och försöker att se så många som möjligt samtidigt. Smarta tjänster som Viaplay, Netflix och HBO gör att man numera kan strunta i TV-tablån vilket är oerhört befriande. Sajter som tvtorrents.com har också under en lång tid varit min favorit då TV-tjänsterna inte riktigt hängt med i utvecklingen.

Den fria och öppna kommunikationen, bland annat på Internet, måste också skyddas från politiker som tror att massövervakning och avlyssning löser fler brott eller trollar bort olagligheter på nätet. Så är det inte. Jag har inget emot att dela med mig av massa information om mig själv på nätet, var jag är, vem jag ringer, vad jag gör eller vad jag känner. Men jag vill göra det på mina egna villkor. Det är jag själv som ska bestämma över detta och inte några maktfullkomliga politiker som ska försöka skydda sig mot terrorister eller oliktänkande. Terroristattackerna lär tyvärr inte bli färre bara för att vi rullar ut en stor övervakningsapparat i hela samhället likt på den gamla Stasi-tiden i gamla DDR.

Jag finns på flera ställen på Internet, här är några exempel: